"Sirutka je poznata
kao ljekovit napitak još iz antičkih i srednjevjekovnih vremena.
Sirutka zaista sadrži mnoge važne tvari, proteine, kalcij, jod, ima
odličan omjer kalcija prema fosforu, i natrija prema kaliju.
Sirutka je bogata i B vitaminima, među kojima je vrlo važan (barem
za vegetarijance) B12. Ipak, većina će se stručnjaka složiti
da je najvažnija tvar u sirutci - proteini."
"Zovu je i prirodni fenomen, koji se upotrebljava u izradi dječje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane… Širok spektar upotrebe daju joj sastojci. Ona je energetska tečnost koja sadrži natrijum, kalijum, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrijednosti taj je prijenos do organa veoma brz. Litar surutke ima svega 360 kilokalorija, upola manje nego svježe mlijeko."
"Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobroga zdravlja imunosnog sustava.
Nadalje, proteini sirutke pomažu sitost, tako što povećavaju nivo hormona koji «koče» apetit.
Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina..."
Bilo bi dobro ukoliko netko ima spoznaja o negativnim efektima da ih iznese, jer iz onoga što sam pročitao zaista je čudno da se njezina primjena više ne reklamira .
"Zovu je i prirodni fenomen, koji se upotrebljava u izradi dječje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane… Širok spektar upotrebe daju joj sastojci. Ona je energetska tečnost koja sadrži natrijum, kalijum, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrijednosti taj je prijenos do organa veoma brz. Litar surutke ima svega 360 kilokalorija, upola manje nego svježe mlijeko."
"Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobroga zdravlja imunosnog sustava.
Nadalje, proteini sirutke pomažu sitost, tako što povećavaju nivo hormona koji «koče» apetit.
Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina..."
Bilo bi dobro ukoliko netko ima spoznaja o negativnim efektima da ih iznese, jer iz onoga što sam pročitao zaista je čudno da se njezina primjena više ne reklamira .
Ja sam čula uvijek samo dobre stvari o sirutki iako ju nikad nisam pila. sirutka
ReplyDeleteDobar post http://zdravljeirecepti.blogspot.com/
ReplyDeleteprirodni lijek
ReplyDeleteprirodni lijek
ReplyDelete