Monday, January 16, 2017

Čaj od đumbira – recept za pripremu

Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan, pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti topao ili ohlađen. Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je piti u dozi pola litre (dvije šalice)  dnevno. Ako ga se pije kao lijek u bolesti onda se doza treba pojačati.
Đumbir se koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, probavne tegobe, vrtoglavicu i migrenu. Kompletan popis ljekovitih svojstava pročitajte ovdje.

Recept za topli čaj, 1 šalica

  • pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo)
  • naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće
  • u šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode
  • pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja
  • po želji dodajte limun i med

Recept za topli ili hladni čaj, 1 litra

  • narežite dio đumbira, duljine oko 4- 5 cm
  • operite ga i oljuštite te sitno nasjeckajte
  • stavite vodu (1 L) kuhati, kada zakipi ubacite nasjeckani korijen
  • smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
  • ocijedite i odstranite komadiće đumbira, po želji dodajte limun i med
  • poslužite topli čaj ili stavite u hladnjak ako želite dobiti hladni čaj
Ukoliko vam je okus čaja prejak, sljedeći put stavite manje đumbira, ukoliko je preslab dodajte ga.

Nabava i čuvanje svježeg đumbira

Svježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.
Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.


No comments:

Post a Comment