Čaj od đumbira – recept za pripremu
Đumbir se koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, probavne
tegobe, vrtoglavicu i migrenu. Kompletan popis ljekovitih svojstava pročitajte ovdje.
Recept za topli čaj, 1 šalica
- pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo)
- naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće
- u šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode
- pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja
- po želji dodajte limun i med
Recept za topli ili hladni čaj, 1 litra
- narežite dio đumbira, duljine oko 4- 5 cm
- operite ga i oljuštite te sitno nasjeckajte
- stavite vodu (1 L) kuhati, kada zakipi ubacite nasjeckani korijen
- smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
- ocijedite i odstranite komadiće đumbira, po želji dodajte limun i med
- poslužite topli čaj ili stavite u hladnjak ako želite dobiti hladni čaj
Nabava i čuvanje svježeg đumbira
Svježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.
No comments:
Post a Comment