Saturday, January 19, 2013

Sirutka kao lijek



"Sirutka je poznata kao ljekovit napitak još iz antičkih i srednjevjekovnih vremena. Sirutka zaista sadrži mnoge važne tvari, proteine, kalcij, jod, ima odličan omjer kalcija prema fosforu,  i natrija prema kaliju. Sirutka je bogata i B vitaminima, među kojima je vrlo važan  (barem za vegetarijance)  B12. Ipak, većina će se stručnjaka složiti da je najvažnija tvar u sirutci - proteini."

"Zovu je i prirodni fenomen, koji se upotrebljava u izradi dječje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane… Širok spektar upotrebe daju joj sastojci. Ona je energetska tečnost koja sadrži natrijum, kalijum, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrijednosti taj je prijenos do organa veoma brz. Litar surutke ima svega 360 kilokalorija, upola manje nego svježe mlijeko."

"Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobroga zdravlja imunosnog sustava.

Nadalje, proteini sirutke pomažu sitost, tako što povećavaju nivo hormona koji «koče» apetit.

Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina..."

Bilo bi dobro ukoliko netko ima spoznaja o negativnim efektima da ih iznese, jer iz onoga što sam pročitao zaista je čudno da se njezina primjena više ne reklamira .

4 comments: